Hva har jeg lært hittil i år?

Hva har jeg lært hittil i år?

Jeg har lært så mye i dette kurset, at det er vanskelig å samle alt jeg har lært på en side, så jeg vil derfor fremheve det jeg syns har vært mest spennende – nemlig det vi har skrevet blogginnlegg om. Jeg visste lite om alle disse tingene fra før, men det er viktig å ha kunnskap om det, da dette er ting som kommer til å ha en stor betydning for samfunnet de kommende årene.

Et av de første innleggene jeg skrev, var om kunstig intelligens, og dette er nok det jeg føler jeg har lært mest om og det jeg også syns er mest spennende. At vi mennesker kan trene algoritmer til å løse en oppgave på lik måte som vi mennesker ville gjort, er et sinnsykt kult fenomen som gjør at vi kan bruke ansiktsgjenkjennelse for å åpne mobilen, sitte i selvkjørte biler og mye mer. Disse maskinene er jo mye smartere enn det vi mennesker er, så en av de mest nyttigste tingene for samfunnet er det algoritmene kan gjøre for å påvise sykdommer, som for eksempel å diagnostisere hudkreft. Det har jo selvfølgelig også en negativ effekt, med tanke på at disse maskinene tar over det vi mennesker egentlig gjør.

Jeg har også lært om filterbobler og ekkokammer, og om hvordan disse teknologiene påvirker det vi gjør på nett. Det at disse filterboblene kan luke ut artikler og diverse basert på dine klikk på internett, er både bra og farlig, fordi vi kan få en ekkokammer-effekt, med tanke på at man kan få et forvrengt syn på temaer som for eksempel politikk, siden filterboblene ofte kun filtrerer ut en side av saken. Dette gjør at mange mennesker antageligvis ikke får nok kunnskap om ting, og dermed lager meninger etter hva maskinen din «ber deg om å gjøre».

Blockchains er en database som blir delt med utvalgte medlemmer, noe som kan påvirke samfunnet til det bedre, om bedrifter velger å benytte seg av det. Spesielt innen helsetjenesten kan det forenkle hverdagen til mange pasienter, om sykehusene o.l. velger å benytte seg av blokkjeder slik at dokumenter kan være tilgjengelig dersom pasienten er på et annet sykehus eller legesenter.

Til slutt vil jeg nevne forretningsmodeller, eller Business Model Canvas som er en modell bestående av 9 bokser, og beskriver hvordan bedrifter skal skape, levere og fange verdi. Dette er en veldig givende strategi som gir oversikt over prosesser og ressurser, og jo bedre denne modellen er utført og gjennomført jo bedre går det utover kundene. En god forretningsmodell er viktig for at kunden skal få det produktet som passer dem best.

– Linn-Therese Skistad


En kommentar til «Hva har jeg lært hittil i år?»

  1. Dette var et konsist og ryddig innlegg! Spennende å lese om dine tanker angående den første delen av faget.

    Masse lykke til videre i neste modul 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *